Frågor och svar

Frågor och svar

Får jag sätta upp vägg-tv i min lägenhet?

Ja, om monteringen görs fackmannamässigt. Att borra i en vägg medför alltid risk att skada el- och vattenledningar. Använd hellre ett bordsstativ på din tv så slipper du skador på väggen. Du är dock alltid skyldig att återställa den dagen du flyttar ut. En vägg-tv innebär ofta stora hål som kan vara besvärliga att återställa.


Jag har tappat bort min hyresavi, hur får jag en ny?

Kontakta Joshus på telefon alternativt info@joshus.se


Hur lång uppsägningstid har jag?

Uppsägningstiden för en lägenhet är tre månader och räknas i hela kalendermånader. Din uppsägningstid står specificerad i ditt hyreskontrakt.


Får jag renovera och inreda på egen hand?

Det går bra att du på egen hand målar och tapetserar din lägenhet. Men du måste tänka på att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Har du använt felaktigt material, utfört jobbet slarvigt eller valt extrema färger och mönster kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar ut.


Rådgör alltid med din förvaltare innan du sätter igång. Det gäller särskilt om du vill sätta in persienner, lägga in golv eller heltäckningsmatta, samt åtgärder i våtutrymmen.


Får jag montera tvätt-/diskmaskin i min lägenhet?

Nej, så kallade fasta el- och rörinstallationer får bara göras av fackman med behörighet. Den här regeln är till för din egen och andras säkerhet


Om något går sönder, vem betalar?

Vid onormalt slitage och vållande av skada är du enligt hyreslagen ersättningsskyldig. Du ansvarar även för skador som uppkommer genom att någon som tillhör hushållet eller gästar dig uppträtt vårdslöst eller försumligt. Har du inneboende eller till exempel externa hantverkare som orsakar skador i din lägenhet är även det ditt ansvar.


Vad är skillnaden mellan nätägare och elleverantör?

Nätägare är det företag som lägger elnätet och elledningarna i det området där du bor och som ansvarar för underhållet och servicen av dem. Det är nätägaren som ansvarar för att överföringen av elen som du köper av din elleverantör fungerar som den ska. Att byta nätägare är inte möjligt. Nätavgiften består bland annat av abonnemangsavgiften och överföringsavgiften (kostnad för att transportera elen).


Elleverantören är det företag som du köper din el ifrån. Din nätägare kan även i vissa fall vara din förvalda elleverantör innan du gjort ett eget val. Du är fri att byta elleverantör enligt eget val. Du är även geografiskt obunden, så du som bor i södra Sverige kan lika gärna köpa el från en elleverantör i norra Sverige och vice versa.